Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ



















 Ιστορικά
Η ενορία των Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού, Αγίας Βαρβάρας και Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων βρίσκεται στο Δήμο Βόλου στην Δ.Ε. Νέας Ιωνίας (Χρυσ. Σμύρνης - Παρασκευοπούλου)  στη συνοικία Νέα Κηφισιά. Αποτελείται από ενορίτες που κατάγονται από Μικρά Ασία, Πόντο, χωριά Φαρσάλων, Λάρισα, Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Ελλάδος. Όλοι σέβονται και ευλαβούνται την ενορία τους. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού και Αγ. Βαρβάρας συγκροτήθηκε και λειτούργησε από το 1959 σε ένα παράπηγμα επί των οδών Αγίας Σοφίας, Παρασκευοπούλου και Μ. Χρ. Σμύρνης. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Κύριον Δαμασκηνόν (του από Τριφυλίας) και αφιερώθηκε ο ναός στούς: ‹‹Άγιον Ιωάννην Δαμασκηνόν και Αγίαν Βαρβάραν›› επί Ιερέων π. Κων/νου Λαγού και π. Μιχαήλ Χριστοδούλου. Το 1970 θεμελιώθηκε στη ίδια θέση ο νέος ναός από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Κύριον Ηλία. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα έγινε στο υπόγειο του ναου το παρεκκλήσιο των ‹‹Αγίων Μαρτύρων Σοφίας και των τριών θυγατέρων και Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου›› και εγκαινιάσθηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Κύριον  Ηλία. Μετά από μία δεκαετία  εγκαινιάστηκε την 30ην Οκτωβρίου 1983 ο επάνω νέος ναός από τον Σεβασμιωτάτον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Χριστόδουλο και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Περιγραφή του Ναού
Πρόκειται για τρίκλιτη Βασιλική . Η στέγη του Ναού είναι επικαλυμμένη με βυζαντινά κεραμίδια. Στην βόρια πλευρά του στέκει μεγαλόπρεπο το κωδωνοστάσιο. Τα ξυλόγλυπτα : τέμπλο - Άμβωνας - Δεσποτικός θρόνος - Επιτάφιος- Σολέας - Προσκυνητάρια ,κοσμούν και δίνουν αίγλη στο ναό. Θησαυροί πολύτιμοι και αδαπάνητοι αποτελούν τα τεμάχια των ιερών λειψάνων της  Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας το οποίο φυλάσσεται σε αργυρή λειψανοθήκη το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο σε μία ξυλόγλυπτη θήκη και του εν Αγίοις Πατρός ημών Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού και Ομολογητού και Αναργύρου αποτελούν ξεχωριστή ευλογία για τους ενορίτες και τους ευλαβείς προσκυνητές.
Η Αγία Τράπεζα ξυλόγλυπτη με παραστάσεις του Μυστικού Δείπνου και των Αγίων δεξιά και αριστερά, η Προσκομιδή και το Διακονικό, προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Οι αγιογραφίες, που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Ναού, συμβάλλουν στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του εκκλησιάσματος. Στο σκευοφυλάκιο του Ναού φυλάσσονται ασημένια ιερά σκεύη και ιερές εικόνες. Ο Ναός βεβαίως χρήζει περαιτέρω παρεμβάσεων ευπρεπισμού. Στο υπόγειο Ναό των Αγίων Ενδόξων Μαρτύρων γυναικών Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, άρχισε η αγιογράφηση του Ιερού Βήματος από τη Σχολή Αγιογραφίας της Μητροπόλεως Δημητριάδος ‹‹Δια χειρός›› . Στο υπόγειο υπάρχει αίθουσα δεξιώσεων χωρητικότητας 200 ατόμων.
Η ανέγερση Πνευματικού Κέντρου είναι το φιλόδοξο σχέδιο που θα στεγάσει όλη την ενοριακή δραστηριότητα. Ο ευπρεπισμός του Ναού συνεχίζεται με την Αγιογραφία και άλλα έργα.

ΠΗΓΗ: (Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

  Τη Δευτέρα 22 Απριλίου επισκέφθηκαν το 9 ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας οι νοσηλεύτριες του Αχιλλοπούλειου - Γενικού Νοσοκομείου Βόλου,...