Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη στο φούρνο η "Σμύρνη" στη Νέα Ιωνία


Την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 μετά από πρόσκληση του αρτοποιείου - ζαχαροπλαστείου "Η Σμύρνη" οι μαθητές της πέμπτης τάξης του σχολείου μας επισκεφτήκαμε το φούρνο και γνωρίσαμε από κοντά τον τρόπο παρασκευής και ψησίματος του ψωμιού και άλλων εδεσμάτων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν βιωματικά την προέλευση και τα διάφορα είδη αλευριού καθώς και λεπτομέρειες για το ζύμωμα και το ψήσιμο του ψωμιού:
Για την παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιείται αλεύρι μαζί με νερό, μαγειρικό αλεύρι και προζύμι. Το αλεύρι, η κυριότερη ύλη του ψωμιού, ανακατεύεται και ζυμώνεται με νερό, το αλάτι και τη μαγιά με το χέρι ή με ζυμωτικά μηχανήματα. Το ζύμωμα τερματίζεται όταν το ζυμάρι αποκτήσει κανονική πυκνότητα.Αφήνεται επί μιάμιση ώρα πριν ψηθεί για να υποστεί ζύμωση και να φουσκώσει. Η ζύμωση προκαλείται από τη μαγιά. Κόβεται έπειτα σε κομμάτια και πλάθεται σε ψωμιά. Τα ψωμιά ψήνονται σε φούρνους σε θερμοκρασία 200 βαθμούς έως 250 βαθμούς. Το ψήσιμο διαρκεί συνήθως μια ώρα. Όλοι οι μικροοργανισμοί της ζύμης με το ψήσιμο καταστρέφονται. Το φούσκωμα του ψωμιού οφείλεται σε μετατροπή του αμύλου σε σάκχαρο. Το σάκχαρο μετατρέπεται σε οινόπνευμα και σε διοξείδιο του άνθρακα. Το δεύτερο διαστέλλεται από τη θερμότητα και προκαλεί το φούσκωμα του ψωμιού. Αυτό κάνει το ψωμί πορώδες.Οι μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού καθώς και τα μηχανήματα που βοηθούν στη διαδικασία αυτή. Τα ίδια τα παιδιά έπλασαν το ζυμάρι κι έφτιαξαν με πολλή όρεξη διάφορα σχήματα ψωμιού.Φύγαμε έχοντας λύσει τις απορίες μας για την παραγωγή του ψωμιού και παίρνοντας τα δικά μας καλούδια που μας χάρισαν . Ευχαριστήσαμε όλους όσους βοήθησαν στην επίσκεψη αυτή.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 111 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ

                Την Τετάρτη 6  Νοεμβρίου 2024 οι μαθητές του σχολείου μας με συνοδεία των εκπαιδευτικών επισκέφτηκαν την 111 πτέρυγα Μάχης σ...