Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Επίσκεψη στο Μουσείο της πόλης (Εθνική Αντίσταση)


       Οι τάξεις Ε΄και Στ΄ του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας , συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους, επισκέφτηκαν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στις 6 Νοεμβρίου 2019 στη συνοικία των Παλαιών.
         Στην αρχή, οι μικροί μαθητές  «ταξίδεψαν» μαζί  στον χρόνο, προκειμένου να γνωρίσουν, την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές, στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα, έως τα τέλη του 20ού αιώνα. Στο «ταξίδι» αυτό, με τρόπο συνοπτικό αλλά και περιεκτικό, παρουσιάστηκαν θέματα, όπως η πολεοδομική οργάνωση και οι υποδομές της πόλης, η δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητά της, η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός.
         Μετά το «ταξίδι» στο χρόνο, ακολούθησε ένα ταξίδι στους χώρους του Μουσείου Πόλης, όπου τα αντικείμενα και τα ντοκουμέντα είναι ταξινομημένα σε συλλογές-εκθέσεις και εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.
         Αμέσως μετά τα παιδιά συμμετείχαν , στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Εθνική Αντίσταση, που υλοποιεί το Μουσείο Πόλης. Στα πλαίσια αυτά, ενημερώθηκαν τα παιδιά για τις θηριωδίες των Γερμανών Ναζί και των Ελλήνων συνεργατών τους (Δωσίλογοι) στα χρόνια της Κατοχής 1941 – 1944, στο Βόλο. Πήραν πληροφορίες για την ιστορία  της Εθνικής μας Αντίστασης και γνώρισαν την ηρωική δράση του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που με έδρα την Άνω Κερασιά του νομού Μαγνησίας αντιστάθηκε αποτελεσματικά στους κατακτητές. Στη συνέχεια επιδόθηκαν, με ιδιαίτερη χαρά, στα παιδαγωγικά – εκπαιδευτικά παιχνίδια, που αφορούσαν την τριπλή Κατοχή και την Εθνική Αντίσταση και που αποτελούν μέρος του προαναφερθέντος εκπαιδευτικού προγράμματος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

  Τη Δευτέρα 22 Απριλίου επισκέφθηκαν το 9 ο Δημοτικό σχολείο Νέας Ιωνίας οι νοσηλεύτριες του Αχιλλοπούλειου - Γενικού Νοσοκομείου Βόλου,...